Menu
×

Un secol de rent a car

Primele afaceri cu inchirieri de masini s-au derulat în urmă cu puțin peste 100 de ani. Putem spune așadar că istoria business-ului de rent a car e scurtă dar extraordinar de dinamică. Teoretic vorbind, primele inchirieri de masini au fost in Europa, asupra acestora vom reveni intr-un material viitor. Dar la a face inchirieri auto asa cum trebuie, se spune, doar americanii trebuiau să fie primii și vom relata mai jos debutul rent a car-ului.

Despre istoria afacerilor din rent a car s-a scris mult. Este firesc, un asemenea business este viabil și doar dacă nu ai absolut deloc talent la afaceri nu va merge. Dovadă România, o țară în care serviciile de inchirieri de masini au fost percepute la început ca un moft. Acum însă, grație milioanelor de români care lucrează în străinătate, inchirierile auto sunt privite cu cu totul alți ochi.

Primul rent a car adevarat al fraților Saunders

primul sediu de inchirieri masini

Primul sediu adevarat pentru serviciile de inchirieri masini

În 1914, undeva în Omaha, afacerea cu inchirieri de masini se va naște mai mult din întâmplare. Frații Saunders se ocupau cu tranzacții imobiliare, iar asta presupunea să bați drumurile cât era ziua de mare. Automobilul și șoselele moderne erau la început de drum. Mașinile nu aveau fiabilitate, iar firmele de service auto erau doar o glumă. Iar când Joe Saunders a rămas în pană, vara, sub un soare arzător, se vor rosti cuvintele ce vor deschide drumul rent a car-ului în lume. Căci riscul de a pierde o afacere a făcut să se nască o alta.

„Dar de ce n-am închiria o mașină!?” Acestea sunt cuvintele care au pus bazele tuturor activităților de inchirieri de masini ulterioare. Căci de unde să închiriezi, așa ceva era aproape de neimaginat la acea vreme. Joe Saunders avea un „Moline”, unul din primele modele de autoturisme, dar care, iată, s-a stricat și a creat pericolul pierderii profitului din vânzarea unei proprietăți.

Au trecut doi ani până când Joe a reușit să-și convingă familia să investească în ideea de a inchiria o masina. Tuturor li se părea mai degrabă un pas spre faliment decât o șansă de dezvoltare. Și totuși, așa cum se întâmplă în filmele americane, ideea de succes va fi susținută de capul familiei. Bătrânul Saunders la sprijinit pe Joe și i-a îndemnat și pe ceilalți frați să-i fie alături.

> Istoria industriei de inchirieri de masini; vazuta de americani

Prima masina de inchiriat: Ford Model-T

Primele inchirieri de masini au fost facute așadar cu un Ford Model-T. Ideea nebuneasca, rent a car-ul primitiv și-au făcut publicitate pentru prima oară într-un ziar. „Omaha World Herald” va fi gazda acestui prim anunț publicitar. Reamintim, era o perioadă de avânt economic, SUA încă nu intraseră în primul război mondial. Si totusi, cine ar fi avut nevoie să închirieze o masina!?

Prețul masinii oferite pentru inchiriat era ridicol: 10 cenți pentru o milă. Doar pentru plăcerea de a conduce, spuneau frații Saunders. Era o amăgire, plăcerea de a conduce va depăși în foarte scurt timp stadiul de deliciu, va ajunge un job, un business, un sport…

printre primele masini de inchiriat

Ford Model T 1916

Oferta lor de inchirieri de masini se va dezvolta atât de rapid încât, iată, peste numai un an, prima firma de rent a car moderna va avea deja 18 masini. Era ceva fantastic si absolut american.

Inchiriem orice masini, doar să fie de culoarea neagră!

Ca orice business, și cel de inchirieri de masini avea nevoie de un slogan, ceva care să prindă la public. Și frații Saunders l-au găsit, repectiv cuvintele din subtitlul de mai sus. Cine nu înțelege poanta acestui veritabil motto al businessului de rent a car, trebuie să spunem că la acea vreme toate masinile Ford erau de culoarea neagra.

Modelul T folosit pentru afacerea Saunders este unul din cele mai longevive tipuri de automobile. Dacă ținem cont de perioadele istorice și de condițiile economice, Ford Model T ar putea fi comparat cu Volkswagen-ul broscuță. Primul a fost produs în peste 15 milioane de exemplare, iar broscuța Acestea două sunt considerate a fi adevărate borne în producția de autoturisme. Și, evident, au fost folosite din plin de firmele de inchirieri de masini.

vw beetle folosita la inchirieri de masini

Astăzi, situația este oarecum diferită în sensul tipului de automobil oferit publicului. Practic, putem vorbi despre o gamă imensă de tipuri de masini de inchiriat. E dificil, dacă nu imposibil, de a face o ierarhie în acest sens.

Back To Home

Unable to display Facebook posts.
Show error

Error: Unsupported get request. Object with ID 'masini.timisoara' does not exist, cannot be loaded due to missing permissions, or does not support this operation. Please read the Graph API documentation at https://developers.facebook.com/docs/graph-api
Type: GraphMethodException
Code: 100
Subcode: 33
Please refer to our Error Message Reference.

© Inchirieri masini Timisoara. NBG Speed Car srl Timisoara – 2017

inchirieri auto Timisoara  www.cere.ro  Director Web  Anuntul Online  Anunturi Online  Anuntul